Ileana Pociovălișteanu (n. 29 septembrie 1919, Târgu Jiu, Regatul României – d. 6 august 2009, West Palm Beach, Florida, Statele Unite ale Americii) a fost o femeie de o frumusețe ieșită din comun care, după afirmațiile celor care au cunoscut-o, avea o aură de mister provocator, calități pe care a știut să și le pună în valoare.
Având în vedere legăturile ei de familie, Ileana Pociovălișteanu a avut astfel prilejul de a intra în anturajul casei regale. A devenit amanta lui Virgil Kerciu, aviator, avocat și om de afaceri. Virgil Kerciu participase la ostilitățile din timpul primului război mondial în calitate de căpitan de aviație, fiind decorat cu ordinul „Virtutea Aeronautică” de război, cu ordinul „Coroana României” cu spade și panglică de bravură, cu ordinul „Steaua României” în grad de comandor și cu ordinul „Vulturul României”. Continuase să zboare după război, devenind președinte a Ligii Aviatorilor Români. În registrul aviației române, Virgil Kerciu este menționat ca posesor al unui avion Caudron C.600 Aiglon, cu care a făcut mai multe călătorii de la București la Paris. Intrând în politică, fusese ales deputat în 1928 și 1932. De asemenea înființase revista ilustrată ”Ordinea”, al cărei director era. Virgil Kerciu era un obișnuit al salonului Elenei Lupescu și s-a susținut că ocazional avea și o relație sexuală cu aceasta. Astfel Virgil Kerciu, bogat și bine introdus în cercurile legate de palat, era în stare să o propulseze pe ambițioasa Ileana Pociovălișteanu. Însă, la scurt timp după începerea acestei legături, Carol II a fost silit să abdice și să părăsească țara la 6 septembrie 1940. Ileana Pociovălișteanu era suficient de apropiată de camarila regală încât să plece și ea cu trenul regal. Instalându-se în Elveția, s-a măritat cu Virgil Kerciu, care a murit însă într-un accident de avion, în 1942.
Numindu-se acum Ileana Kerciu, tânăra văduvă de 23 de ani, s-a întors în România, unde a devenit amanta lui Mihai Antonescu, la acea vreme Ministrul Afacerilor Străine și Ministrul Popagandei Naționale. Acesta i-a construit o vilă în Parcul Jianu, pe actuala stradă Muzeul Zambaccian înregistrată ca proprietate a Ilenei Kerciu. Spre sfârșitul anului 1943, simțind că războiul se va termina rău pentru Germania, Mihai Antonescu își trimite amanta în Elveția, urmând să-i trimită ilegal o cantitate de monezi de aur peste graniță. Transportul clandestin de aur a fost însă oprit de vamă în România și faptul a ajuns la cunoștiința conducătorului statului, mareșalul Ion Antonescu.
Dictatorul a vrut să-l destituie, fiind convins cu multă greutate de soția sa Maria Antonescu și de Veturia Goga să nu-și finalizeze decizia. … wikipedia.org
Printre femeile frumoase care se puteau întâlni la Athénée Palace era Ileana Kerciu (născută Pociovălișteanu), care era fiica nelegitimă a lui Leonard, marea stea a operetei române1. A fost una din cele mai extraordinare aventuriere ale generației mele.
Am întâlnit-o de câteva ori pe vremea când avea o legătură cu Mihai Brâncoveanu, care mi-a prezentat-o. Era o blondă foarte atrăgătoare, îngrijit coafată, elegant îmbrăcată și cu buzele totdeauna intens fardate. Era agreabilă, veselă, dar nu strălucea nici prin cultură, nici prin inteligență.
Era înrudită cu Guță Tătărescu. Când a apărut la Athénée Palace era văduvă, căci soțul ei, Virgil Kerciu, aviator de elită, murise într-un accident de avion.
Frumoasă cum era, l-a cucerit pe Mihai Antonescu, care i-a făcut cadou, printre altele, casa în care acum se află muzeul Zambaccian. Când lucrurile au început să evolueze negativ pe frontul de est, mama Ileanei, Lenuța Pociovălișteanu, o olteancă din Târgu Jiu frumoasă și deșteaptă, s-a speriat și a făcut presiuni mari asupra lui Antonescu până ce acesta a expediat-o pe Ileana în Elveția cu o sumă de bani acceptabilă. Viața ei a continuat ca o telenovelă.